niedziela, 18 sierpnia 2013

Kurczak gyros z warzywami.

Gyros to potrawa charakterystyczna głównie dla kuchni greckiej. Pokrojone w paseczki mięso, wykorzystywane jest jako nadzienie do chleba ‘pita’ albo podawane z dodatkiem ziemniaków lub ryżu. Dobrze przyrządzony gyros, charakteryzuje się złocistobrązowym odcieniem oraz mocnym aromatem kompozycji pieczołowicie dobranych ziół i przypraw, takich jak: kolendra, papryka słodka, gorczyca, chili, sól, cukier, czosnek, kozieradka, rozmaryn, tymianek, oregano, pieprz czarny oraz kurkuma. Spotkałam się z opinią, że pierś z kurczaka nie nadaje się do wykonania tej potrawy. Osobiście uważam, że to bzdura, a dobrze przygotowane mięso nigdy nie będzie bez smaku. Wbrew pozorom przyrządzanie gyrosa nie jest trudną sztuką i może być zakwalifikowane do studenckiego menu. Poniżej krótka instrukcja wykonania. Powodzenia.

Potrzebujesz: (dla dwóch osób)

- średnią pierś z kurczaka,

- pięć ząbków czosnku,

- przyprawy do gyrosa: sól, czosnek, kolendra, papryka słodka, gorczyca, chili, cukier, kozieradka, rozmaryn, tymianek, oregano, cebula, pieprz czarny,

- przyprawy do warzyw: sól, czosnek, kolendra, tymianek, oregano, cebula, pieprz czarny,

- dodatkowo: kurkuma, nadająca złocisty kolor mięsu,

- pieprz mielony i sól do smaku,

- kilka kropel oliwy z oliwek,

Przygotowanie mięsa:

Dzień przed przyrządzaniem potrawy, mięso z piersi kurczaka umieścić w naczyniu z odpowiednio przygotowaną marynatą. Dno miseczki zalewamy oliwą z oliwek, a następnie solidnie zasypujemy przyprawami wymienionymi w liście składników oraz szczyptą soli i pieprzu. Mięso wkładamy w całości i posypujemy mieszanką tych samych przypraw, odstawiamy do lodówki na całą noc.

W dniu przygotowywania kroimy mięso w paseczki, a następnie obtaczamy w przygotowanej dzień wcześniej marynacie. Odstawiamy na około pół godziny.

Na patelnię grillową z rozgrzaną oliwą z oliwek wrzucamy posiekany czosnek i podsmażamy, aż do lekkiego zeszklenia. Następnie dodajemy mięso, smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając aż do momentu, gdy będzie podpieczone na zewnątrz i miękkie w środku.

Podawać zawinięte w tortillę lub na chlebie, a także z dodatkiem ziemniaków, ryżu lub warzyw. Ja dziś wybrałam warzywa, które lekko zblanszowałam na patelni obtoczone w ziołach. Gyros z warzywami to lekki i smaczny obiad. Pozdrawiam i życzę smacznego ;)

2 komentarze:

  1. Oj pysznie to się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło słyszeć, bo to mój pierwszy raz z gyrosem, ale nie ostatni ;)

      Usuń