Wiem, że popadam w straszną monotematyczność, ale nic nie poradzę, że wręcz chodzi za mną makaron pod każdą postacią. Uwielbiam wymyślać co rusz nowe sosy i ciekawe połączenia smakowe, wyruszać w miasto po inspirację, spisywać na kartce składniki dań, które dostałam w knajpce. Proszę o wyrozumiałość, ponieważ całą sesję miałam totalny makaronowy post, więc na blogu będzie bardzo kluskowo ;)
Z tego, co się orientuję w większości polskich domów (bo nie we wszystkich, co mi zresztą za pośrednictwem Facebook’a uzmysłowiliście) w niedzielę króluje rosół. Jest on naszym niedzielnym daniem narodowym. Jednak mnie osobiście przejadł się do tego stopnia, że kluchy, które miałabym zalać rosołem, z reguły zalewam sosem, wkrajam dodatki i obiad gotowy.
Wracam także ostatnio do intensywnych ćwiczeń, aby powitać lato smuklejszą sylwetką i łapię się na tym, że miewam nagłe napady głodu. Makaron ugotowany al dente skutecznie je likwiduje, ponieważ węglowodany w nim zawarte uwalniają energię stopniowo, co sprawia że dłużej jesteśmy syci. Należy tylko pamiętać o gotowaniu makaronu na półmiękko, a na pewno będziemy zadowoleni z rezultatów.
Przyglądając się pozostałym składnikom warto nadmienić, że kurkuma ma rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie. W Indiach rozpowszechniona jest jako środek przyspieszający gojenie się ran lub kojący niestrawność. Wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Trwają właśnie badania nad zastosowaniem kurkumy do leczenia nowotworów i choroby Alzheimera lub cukrzycy. Jest zbawieniem w dolegliwościach żołądkowych.
Sosu, który jest bohaterem dzisiejszego posta udało mi się narobić na trzy dni i przyznam się Wam szczerze, że dopiero po tzw. ‘przegryzieniu się’ smaków był rewelacyjny. Podejrzewam, że za krótka obróbka termiczna za pierwszym razem zrobiła swoje, ale byłam bardzo głodna ;)
Potrzebujesz (na dwie porcje)
- pół średniej piersi z kurczaka,
- 100 gramów pieczarek,
- garść liści świeżego szpinaku,
- dwie łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego,
- trzy łyżki oliwy z oliwek,
- bazylia, kurkuma, pieprz i sól do smaku, opcjonalnie ostra papryka, chili, cynamon, kmin rzymski,
- 200 gramów kluseczek gnocchi na porcję,
Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, natrzeć oliwą i przyprawami, a następnie wrzucić do rondla i podsmażać póki mięso nie zmięknie. Dodać umyte, posolone i pokrojone w plasterki pieczarki oraz wypłukany i posiekany w paski szpinak. Całość mieszać i podsmażać do momentu aż grzyby nie puszczą wody.
Sos przestudzić i zaprawić gęstym jogurtem, całość wymieszać z makaronem ugotowanym al dente, np. typu gnocchi. Następnie podgrzewać chwilę całość i od razu podawać. Smacznego!
Sos można podawać z makaronem każdego rodzaju, pamiętając o tym by był ugotowany al dente. Życzę miłego wieczoru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz