wtorek, 24 grudnia 2013

Świąt Wesołych życzę Wam! Łosoś w galarecie na smaczne Boże Narodzenie.

Kochani Czytelnicy chcę Wam życzyć WESOŁYCH ŚWIĄT! Dużo szczęścia i radości, nie tylko w zbliżających się dniach, ale na całe życie. Kochajmy się, uśmiechajmy się do siebie, bo to jest ten czas, gdy jesteśmy dla siebie dobrzy. Chciałabym Wam życzyć smacznych potraw na wigilijnej wieczerzy, ale żeby uciechy ciała nie przysłoniły tego, co w Bożym Narodzeniu jest najistotniejsze. Niech duch i nastrój Bożego Narodzenia zagości w Waszych domach! Wiem, że się powtarzam z tymi życzeniami, ale tych dobrych nigdy nie jest za dużo ;) Ostatnią moją postną wigilijną propozycją dla Was jest łosoś w galarecie. Z pozoru trudny, w rezultacie łatwy do wykonania.

Potrzebujesz: (na jedną dużą formę keksową)

- 600/700 gramów świeżego fileta z łososia,

- pęczek włoszczyzny,

- dwa listki laurowe,

- cztery ziarna ziela angielskiego,

- brokuł, około 1/3 główki,

- blanszowane płatki migdałów,

- 2 litry wody,

- żelatyna (według wskazówek na opakowaniu),

- sól, cukier, pieprz,

- ocet jabłkowy,

Z włoszczyzny i dwóch litrów wody ugotować wywar z listkami laurowymi i zielem angielskim. Przyprawić do smaku według uznania. Fileta umyć, posypać solą i pieprzem, wstawić na godzinę do lodówki. Brokuł zalać wrzątkiem z czajnika, posolić i po minucie odcedzić.

Warzywa usunąć z wywaru, a następnie włożyć wcześniej przygotowaną rybę. Gotować około trzy minuty, wyjąć na płaski talerz. Po ostudzeniu zdjąć skórę i pokroić na kawałki. Niewielu ludzi wie, że łosoś ma tę właściwość, że pod wpływem temperatury jego skóra schodzi praktycznie sama ;)

Wywar przecedzić przez gazę lub sito z małymi oczkami. Przyprawić, a następnie dodać łyżkę stołową octu i żelatynę według instrukcji na opakowaniu. Składniki ułożyć w formie keksowej. Na spodzie rybę, potem warzywa i blanszowane migdały, a na końcu brokuł. Migdały można także zblanszować samodzielnie. Płatki wystarczy wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą i chwilkę podsmażać.

Brokuł ma wpływ nie tylko na walory estetyczne potrawy, ale także na wrażenia smakowe.

Po ułożeniu porcji ryby, włoszczyzny, brokułu i migdałów w formie keksowej zalać całość wywarem z żelatyną. Ostudzić i wstawić do lodówki na minimum trzy godziny. Gotowe!

Życzę smacznych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia!

Wigilia 2013

3 komentarze: