wtorek, 5 listopada 2013

Makaron z musem ze szpinaku, awokado i sera feta. Kulinarna inspiracja meksykańskim Guacamole.

Listopad na dobre rozgościł się w Polsce i od paru dni pokazuje na co go stać, więc tym razem proponuję Wam kulinarną podróż do Meksyku, żeby przynajmniej na naszych talerzach zawitało Słońce. Tradycyjny przepis na meksykańskie Guacamole dostosowałam do własnych upodobań (cóż… chyba nie trudno zauważyć, że uwielbiam makarony pod każdą postacią? ;)

Guacamole to nic innego, jak sos przyrządzany na bazie awokado. Swoistego rodzaju mus, ponieważ smaczliwka charakteryzuje się miękką i tłustawą konsystencją bardzo łatwo rozgnieść ją za pomocą widelca. Potrawa znana już była w czasach azteckich. W wersji tradycyjnej dodawano głównie limonkę i sól. Natomiast obecnie panuje totalny rodzajowy misz masz. Można spotkać wersje z pomidorami, papryką chili, cebulą, kolendrą, czosnkiem lub bazylią. Z reguły Guacamole stanowi nadzienie do placków tortilli, natomiast tym razem jest składnikiem sosu do makaronu.

Potrzebujesz:

- dwa owoce awokado,

- 100 gramów świeżego szpinaku,

- pęczek świeżej bazylii,

- dwa ząbki czosnku,

- 50 gramów serka sałatkowego lub sera feta,

- trzy łyżki oleju, np. Greencado – olej z awokado,

- przyprawy: oregano, bazylia, szczypta pieprzu cayenne, sól,

źródło zdjęcia: travelplanet.pl

Awokado umyć i obrać, ponieważ ze skórek można przyrządzić dobroczynny dla zdrowia napój. Następnie obrany i oddzielony od pestki owoc zgnieść za pomocą widelca. Dojrzały owoc łatwo podda się temu procesowi, bo jest bardzo miękki. Liście szpinaku i bazylii opłukać w wodzie i pozostawić do wysuszenia np. na ręczniku papierowym. Następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy – podobnej do tej na pesto.

Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, podsmażyć posiekany czosnek, a następnie umieścić mus z awokado oraz zmiksowane liście szpinaku i bazylii, całość wymieszać dokładnie i podsmażać na małym ogniu około trzy do pięciu minut. Następnie rozdrobnić ser sałatkowy i dodać do pozostałych składników. Wówczas potrawa może zyskać na smaku, ponieważ serek jest dosyć słony.

Po dodaniu serka sos, który powinien mieć konsystencję gęstego musu należy przyprawić szczyptą pieprzu cayenne, oregano i bazylii, oraz solą do smaku. Całość podsmażać jeszcze około pięciu minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać ugotowany al dente makaron, wymieszać i od razu podawać.

Życzę smacznego obiadu i udanego popołudnia pomimo paskudnej, listopadowej aury.

1 komentarz: