wtorek, 17 grudnia 2013

Makaron z łososiem wędzonym, orzechami włoskimi i czerwoną cebulą.

Przygotowania do świąt – przygotowaniami, ale każdego dnia trzeba jeść obiad. To, co się działo na blogu w grudniu do tej pory sugerowało, że nic poza przygotowaniami do świąt mnie nie interesuje i nie jadam normalnych obiadów. Dlatego dziś propozycja do wykonania w pół godziny, a afekt jest piorunujący! Składniki mówią same za siebie.

Potrzebujesz: (na dwie porcje)

- 150 gramów wędzonego łososia atlantyckiego w plastrach,

- 30 gramów orzechów włoskich,

- ząbek czosnku,

- pół czerwonej cebuli,

- pół pęczka natki pietruszki,

- sól i pieprz do smaku,

- oliwa z oliwek,

Na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek wrzucić posiekany czosnek i cebulę. Smażyć parę minut. Następnie dodać nie za drobno zmielone orzechy i podsmażać cały czas mieszając. Na końcu dodać łososia i smażyć do momentu aż stanie się jasnoróżowy. Przyprawić natką pietruszki, solą i pieprzem. Zachowując umiar, ponieważ wędzony łosoś sam z siebie jest całkiem słony.

Podawać z ugotowanym al dente makaronem w osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwek. Smaczny i zdrowy obiad do wykonania w pół godziny. Myślę, że warto tę propozycję wypróbować ;)

Życzę smacznego!

1 komentarz: