wtorek, 24 grudnia 2013

Szybka wigilijna sałatka z tuńczykiem.

W Polsce święta nie mogą się odbyć bez sałatki. W PRL na naszych stołach królowała niezastąpiona i jedyna w swoim rodzaju jarzynowa. Tym razem zaproponuję Wam rewelacyjny zamiennik. Nie wymaga dużo wysiłku, żadnego krojenia warzyw ani godzin spędzonych w kuchni. Pół godzinki i sałatka gotowa.

Potrzebujesz:

- dwa opakowania tuńczyka sałatkowego w sosie własnym,

- 5 jajek,

- opakowanie groszku konserwowego,

- 100 gramów ryżu,

- słoiczek majonezu dekoracyjnego,

- sól i pieprz do smaku,

Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kosteczkę. Z tuńczyka i groszku wylać zalewę. Wszystkie składniki połączyć, przyprawić do smaku, a następnie dodać majonez według uznania. Osobiście preferuję minimalną ilość majonezu, tylko w celu ‘sklejenia’ składników.

Gotowe. Życzę smacznego!

Wigilia 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz