czwartek, 28 sierpnia 2014

Pomidory zapiekane z serem mozzarella, czerwoną cebulą i świeżą bazylią podane z grzankami czosnkowo-bazyliowymi.

To nieprawdopodobne jak historia zatacza swój krąg. W sierpniu 2013r. zmieniłam adres bloga (co było trafionym posunięciem), a dziś w sierpniu 2014r. piszę dokładnie setny post na moim blogu. Napisałabym, że łezka się w oku kręci – oczywiście radości! Gdy zaczynałam liczba odwiedzin każdego miesiąca nie sięgała nawet dwóch tysięcy – aktualnie sytuacja przerosła moje oczekiwania i jest Was coraz więcej i więcej, za co dziś, przy okazji setnego posta na blogu z całego serca dziękuję. Nigdy nie spodziewałam się, że ta moja zabawa w blogowanie przyniesie tyle świetnej zabawy mnie, mojej rodzinie, przyjaciołom i Wam – Czytelnikom. Przybywajcie, bo każdy z Was bardzo mnie cieszy! ;)

Korzystając z okazji, że mam możliwość dotrzeć do setek ludzi dziennie za pomocą tego bloga, nie chcę stać z boku i patrzeć obojętnie na krzywdę wyrządzoną polskim rolnikom. Kupiłam wczoraj 5kg pomidorów od polskiego rolnika. Ile Ty kupiłaś/łeś? ;) Zapraszam na lekki i pyszny obiad – pomidory zapiekane w serze mozarella, czerwonej cebuli i świeżej bazylii podane z grzankami czosnkowo-bazyliowymi. Smacznego! JEM POLSKIE WARZYWA I OWOCE!

Potrzebujesz: (na trzy porcje)

- trzy średnie pomidory,

- jedna średnia czerwona cebula (może być także biała),

- 150 gramów sera mozzarella pokrojonego na kawałki lub w wersji mini,

- jedna łyżka bułki tartej,

- dwie łyżki oliwy z oliwek,

- sześć średnich kromek chleba,

- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,

- garść posiekanych liści bazylii,

- szczypta soli,

Pomidory umyć i przeciąć na połowy, ułożyć w naczyniu żaroodpornym przeciętymi stronami do góry (jak na zdjęciach), posypać piórkami cebuli i przyprawić bazylią oraz solą. Na pomidorach ułożyć kawałki sera, skropić olejem, oprószyć bułką tartą, ponownie bazylią i solą (w razie potrzeby). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

Kromki chleba natrzeć mieszanką oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz bazylii. Pod koniec pieczenia pomidorów wstawić do piekarnika i piec do momentu aż będą chrupiące. Podawać ciepłe.

Życzę smacznego! Biegnijcie do sklepu po polskie warzywa i owoce! ;)

Dieta ŚródziemnomorskaWarzywa psiankowate 2014Warzywa psiankowate 2014

2 komentarze:

  1. Wyglądają obłędnie. Muszę coś takiego u siebie zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze miło słyszeć takie słowa :) dzięki! :)

      Usuń