wtorek, 24 września 2013

Sałatka z krewetkami tygrysimi.

Całkiem niedawno przekonałam się do owoców morza i nie spodziewałam się, że tak szybko je polubię i będą się one pojawiać na blogu coraz częściej. Zastanawiam się jak zareagowaliby moi znajomi na przystawkę lub przekąskę z krewetkami w roli głównej, dlatego tym razem szybka sałatka...

Potrzebujesz: (na jedną porcję)

- pięć świeżych lub mrożonych krewetek tygrysich,

- jeden średni pomidor malinowy,

- jedną porcję sera mozzarella w słonej zalewie,

- kilka liści młodego szpinaku,

- mieszanka sałat pokrojonych w paski,

- oliwa z oliwek,

- warzywa suszone: natka pietruszki, cebula, czosnek,

- przyprawy i zioła: biała gorczyca, słodka papryka, kolendra, bazylia, lubczyk, tymianek, nasiona kopru, pierz czarny,

Na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek wrzucić krewetki. Blanszować około dziesięć minut. Podczas smażenia przyprawić mieszanką wyżej wymienionych ziół i przypraw.

Umyte liście młodego szpinaku zmiksować blenderem, zmieszać z oliwą, szczyptą soli i ziołami, a następnie smażyć parę minut na średnim ogniu. Odstawić na chwilkę do ostygnięcia.

Pomidory i ser pokroić w plasterki, a następnie całość ułożyć fantazyjnie na talerzu z pokrojoną już mieszanką sałat. Sałatkę podawać, gdy krewetki będą jeszcze ciepłe. Jest to szybki i smaczny pomysł na kolację, przekąskę lub przystawkę, jeżeli jako danie główne serwowane są ryby lub owoce morza.

Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz