Całkiem niedawno przekonałam się do owoców morza i nie spodziewałam się, że tak szybko je polubię i będą się one pojawiać na blogu coraz częściej. Zastanawiam się jak zareagowaliby moi znajomi na przystawkę lub przekąskę z krewetkami w roli głównej, dlatego tym razem szybka sałatka...
Potrzebujesz: (na jedną porcję)
- pięć świeżych lub mrożonych krewetek tygrysich,
- jeden średni pomidor malinowy,
- jedną porcję sera mozzarella w słonej zalewie,
- kilka liści młodego szpinaku,
- mieszanka sałat pokrojonych w paski,
- oliwa z oliwek,
- warzywa suszone: natka pietruszki, cebula, czosnek,
- przyprawy i zioła: biała gorczyca, słodka papryka, kolendra, bazylia, lubczyk, tymianek, nasiona kopru, pierz czarny,
Na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek wrzucić krewetki. Blanszować około dziesięć minut. Podczas smażenia przyprawić mieszanką wyżej wymienionych ziół i przypraw.
Umyte liście młodego szpinaku zmiksować blenderem, zmieszać z oliwą, szczyptą soli i ziołami, a następnie smażyć parę minut na średnim ogniu. Odstawić na chwilkę do ostygnięcia.
Pomidory i ser pokroić w plasterki, a następnie całość ułożyć fantazyjnie na talerzu z pokrojoną już mieszanką sałat. Sałatkę podawać, gdy krewetki będą jeszcze ciepłe. Jest to szybki i smaczny pomysł na kolację, przekąskę lub przystawkę, jeżeli jako danie główne serwowane są ryby lub owoce morza.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz