Program diety modułowej opracowała dr Petra Ambrosius, a polską wersję książki z pomysłami pani doktor zawdzięczamy wydawnictwu Olesiejuk. Zaprawdę nie dowierzam, że udało mi się zaopatrzyć w tak interesującą pozycję na rynku literatury kulinarnej na stoisku z tanią książką. Dlatego też postanowiłam się z Wami podzielić ciekawostkami dotyczącymi zdrowego żywienia i oczyszczania organizmu zawartymi w książce Nowa dieta modułowa.
Za sprawą TLC Fotostudio książka charakteryzuje się bogatą szatą graficzną i pięknymi fotografiami kusi już z okładki. Bogato ilustrowane wydanie w twardej oprawie pomaga wyobrazić sobie jak powinny wyglądać potrawy opisane w przepisach. Składniki potraw nie są szczególnie wyszukane. Autorka postawiła na proste produkty, po które może sięgnąć każda gospodyni domowa, co niewątpliwie stanowi dodatkowy atut diety modułowej.
Cykl artykułów na blogu dotyczących diety modułowej, chciałabym rozpocząć od ogólnych zasad żywienia. Niewątpliwie uporządkowanie nawyków żywieniowych ma pozytywny wpływ na zdrowie i organizm człowieka. Główną ideą modułów jest możliwość wyboru, co i kiedy chcielibyśmy zjeść. Posiłki muszą jedynie składać się z odpowiednich elementów – bez sztywnych planów, bez konieczności rezygnowania z określonych produktów.
Książka zaopatrzona jest w indeks przepisów – alfabetyczny dla poszukiwaczy ulubionych dań oraz według rozdziałów i rodzajów potraw dla dokładnych, mających chęć dietę modułową stosować. W kolejnych postach dotyczących modułów będę chciała zapoznać Was z dniami oczyszczania, potrawami dla smakoszy, potrawami energetycznymi, potrawami fitness, potrawami niespodziankami, tradycyjnymi i witaminowymi. Dodatkowo dania oznaczone są i podzielone na mięsne, rybne i wegetariańskie, czyli dla każdego coś dobrego ;)
Zasada modułów:
Stosując dietę modułową, można dobierać jadłospis według własnego uznania i dostosowywać go do swojego rytmu dnia. Wszystkie przepisy zrównoważone są pod względem składników odżywczych, niskokaloryczne i o niewielkiej zawartości tłuszczu, a zarazem bogate w witaminy i składniki mineralne. W pełni odpowiadają zaleceniom dotyczącym zasad zdrowego odżywiania. Dzięki optymalnym dawkom składników odżywczych nie odczuwamy gwałtownych ataków głodu, charakterystycznych np. dla wrzodowców lub przy refluksie, a także po intensywnej pracy fizycznej lub umysłowej.
Pięć posiłków dziennie:
Podstawą diety modułowej jest spożywanie pięciu posiłków dziennie – trzy główne i dwie przekąski. Moduły obejmują zatem pięć elementów, takich jak: śniadanie, pierwsza przekąska (np. drugie śniadanie), obiad (koniecznie ciepły posiłek w ciągu dnia), druga przekąska i kolacja. To bardzo ważne dla zdrowia, aby codziennie spożywać pięć zrównoważonych posiłków, o czym bardzo często zapominamy. Powoduje to regularne dawki składników odżywczych i nieodczuwanie uciążliwego głodu.
Śniadania, przekąski i kolacje:
Posiłki należy zestawiać indywidualnie według określonego zestawu modułowego. Można wybierać wedle uznania, np. na śniadanie można wybierać pomiędzy bułką, chlebem, tostem, płatkami owsianymi, musli lub płatkami kukurydzianymi. Autorka diety i jadłospisów nie namawia nas do rezygnacji z żadnego produktu spożywczego, uczy natomiast jak je łączyć, by tworzyć zdrowe zestawienia. Do modułu pierwszego, czyli pieczywa dobrać można produkt z modułu drugiego, np. wędlinę lub ser na kanapkę albo mleko, jogurt lub twaróg do płatków.
Na kolację można wybrać coś z przykładowych zestawień. Ja wypróbowałam sałatkę z 45 gramów makaronu, 30 gramów kiełbasy, 50 gramów kukurydzy i groszku z dressingiem z dwóch łyżek kwaśnej śmietany i odrobiny soku z cytryny. W ramach jednego modułu nie trzeba wybierać zawsze tylko jednego produktu. Można wybrać dwa i każdego użyć do połowy ilości. Ważne jest to, aby wybierać produkty ze wszystkich modułów.
Nie można całkowicie pominąć składników z jednego modułu, a w zamian wziąć więcej składników z drugiego. Sensem diety jest zachowanie równowagi i ścisłych proporcji między węglowodanami, białkami, tłuszczami oraz minerałami i pierwiastkami śladowymi w ramach modułów. Zrównoważone zestawienie składników odżywczych stanowi podstawę skutecznej diety.
Podstawy diety i żywienia. Małe rytuały i dobre planowanie.
Z wyjątkiem dni oczyszczania (więcej o dniach oczyszczania w kolejnym odcinku cyklu Nowa dieta modułowa) należy jeść zawsze pięć posiłków dziennie. W ten sposób towarzyszyć nam będzie zawsze lekkie poczucie sytości i rzadziej zdarzać się będą ataki głodu, ponieważ poziom cukru we krwi nie spadnie zbyt nisko. Ponadto kilka mniejszych porcji w ciągu dnia jest zawsze lżejsze dla żołądka.
Kolejną ważną kwestią są stałe pory posiłków. Organizm człowieka przyzwyczaja się do nich i sam sygnalizuje, kiedy jest głodny, a kiedy nie. Dodatkowo łatwiej w ten sposób zrezygnować z przegryzania różnych niezdrowych przekąsek. Jeść należy powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Nie wolno spożywać posiłków w pośpiechu, a czytanie lub oglądanie telewizji odwraca uwagę od jedzenia. Przyjmowanie potraw jest nieświadome i mózg sygnalizuje szybciej, że jest głodny.
Napoje alkoholowe niestety pobudzają apetyt i są bardzo kaloryczne. Warto więc racjonalnie dawkować drinki, wino i inne alkohole. Podobny mechanizm pobudzania apetytu ma miejsce podczas robienia zakupów o pustym żołądku. Wówczas kupujemy często w sposób nieprzemyślany kaloryczne i niezdrowe produkty.
Przykładowe plany tygodniowe:
W kolejnym odcinku dowiemy się więcej o dniach oczyszczania i metodach unikania tłuszczowych pułapek.
Zapraszam serdecznie.
Artykuł opracowany na podstawie książki ‘Nowa dieta modułowa’; dr Petra Ambrosius.
Zdjęcia i grafika: TLC Fotostudio.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz