Wiecznie zielone awokado występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki. Toksyczne i trujące dla zwierząt, posiada niezwykle dobroczynne dla człowieka właściwości. Nazywane inaczej smaczliwką lub gruszką awokado, bogate jest w tłuszcze łatwo przyswajalne przez człowieka. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane jest osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub namiastka masła. Awokado wskazane jest dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów, gdyż zawarta w nim miedź powoduje normalizację funkcji enzymatycznych wątroby i ustępowanie stłuszczenia.
Awokado uważane jest za owoc uspokajający i odstresowujący, działa kojąco na organizm człowieka. Redukuje stres poprzez usprawnienie funkcji nadnerczy. W 2000 r. na Międzynarodowym Kongresie Chemicznym w Honolulu dr H. Kawagiszi z Uniwersytetu Szizuoka (Japonia) przedstawił zachęcające wyniki oddziaływania awokado na wątrobę porażoną wirusem HCV i wirusowym zapaleniem wątroby (WZW typu C). Owoc smaczliwki uważany jest błędnie za tuczący, bo nadmiernie tłusty. To bzdura, ponieważ zawarte w awokado tłuszcze są jednonasycone, co jest bardzo zdrowe dla naszego organizmu.
Spożywanie awokado poleca się kobietom. Poza innymi dobroczynnymi właściwościami owoc ten chroni zdrowie macicy i szyjki macicy. Spożywanie jednego awokado tygodniowo pozytywnie wpływa na gospodarkę hormonalną kobiety. Olej zawarty w owocu smaczliwki ma także istotne dla wielu pań właściwości regenerujące, wygładzające i opóźniające procesy starzenia. Obecnie na rynku kosmetycznym są dostępne różne preparaty z awokado, ponieważ składniki chemiczne zawarte w owocu pobudzają produkcję kolagenu, który działa przeciwzmarszczkowo. Można także nakładać na skórę miąższ ze świeżego owocu, ponieważ idealnie się wchłania.
Odwar ze skórki awokado pozytywnie wpływa na dolegliwości żołądkowo-jelitowe, co wypróbowałam na własnym… problemie. Polecany przy owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy, zespole nadwrażliwego jelita i tego typu rozstrojach układu pokarmowego. Po spożyciu odwaru odczuwalne jest ukojenie dla organizmu. Skórki z awokado wystarczy zalać chłodną wodą, a następnie gotować na małym ogniu około 20-30 minut.
Po zakończeniu gotowania odwar przyjmuje piękny burgundowy kolor i po odcedzeniu od skórek nadaje się od razu do picia.
Po zapoznaniu się z powyższymi faktami nie sposób nie nazwać oleju z awokado najlepszym olejem świata. Pierwszy raz miałam okazję spróbować go na chlebie i od razu wiedziałam, że jest to kolejny produkt, o którym chcę Wam opowiedzieć. Owoce, z których wytwarza się Greencado powoli dojrzewają w Słońcu od sierpnia do marca na zboczach gór według Zatoki Obfitości (Bay of Plenty) na zielonej Wyspie Północnej Nowej Zelandii. Delikatnie tłoczony na zimno i nierafinowany olej z awokado extra virgin jest bogaty w zawarte w owocach przeciwutleniacze, witaminy E, C, A, D, K, PP i B. Zawiera więcej jednonasyconych kwasów tłuszczowych, redukujących poziom złego cholesterolu, niż oliwa z oliwek, a także podobnie działające lecytynę i beta-sitosterol.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz