Moim ulubionym smakiem z dzieciństwa jest… jajecznica… Pamiętam jej zapach z rana, gdy rodzice smażyli ją dla mnie. Był to najlepszy i najskuteczniejszy budzik. Dlatego w leniwe dni nie śpieszę się, jem śniadanie powoli i smażę dużo jajek. Dziś frittata, co z włoskiego znaczy tyle, co smażony. Podobna do omleta, bardzo smaczna. Idealna na śniadanie lub ciepłą kolację.
Potrzebujesz: (na jedną porcję)
- dwa jajka,
- łyżkę stołową mleka,
- jedną cebulę dymkę (część podziemną białą i zieloną),
- garść rucoli,
- ok. 5 szparagów,
- trzy łyżki oliwy do smażenia,
- sól i pieprz do smaku,
Białą część cebuli zeszklić na oliwie, dodać umyte, pokrojone szparagi. Smażyć aż będą miękkie. Jajka roztrzepać w misce, dodać mleko oraz sól i pieprz do smaku. Tak przygotowaną mieszankę wlać na patelnię, równo rozprowadzić. Rucolę i posiekaną zieloną część cebuli umieścić na powierzchni. Smażyć pod przykryciem do całkowitego ścięcia się jajek.
Smacznego!
kadangpintar - Online casino in Indonesia
OdpowiedzUsuńkadangpintar.com. Online casino in 카지노 Indonesia. Kadangpintar.com. Online casino 제왕카지노 in Indonesia. Kadangpintar.com. 온카지노 Online casino in Indonesia. Kadangpintar.com. Online casino in