sobota, 30 maja 2015

Frittata ze szparagami, rucolą i cebulą dymką.

Moim ulubionym smakiem z dzieciństwa jest… jajecznica… Pamiętam jej zapach z rana, gdy rodzice smażyli ją dla mnie. Był to najlepszy i najskuteczniejszy budzik. Dlatego w leniwe dni nie śpieszę się, jem śniadanie powoli i smażę dużo jajek. Dziś frittata, co z włoskiego znaczy tyle, co smażony. Podobna do omleta, bardzo smaczna. Idealna na śniadanie lub ciepłą kolację.

Potrzebujesz: (na jedną porcję)

- dwa jajka,

- łyżkę stołową mleka,

- jedną cebulę dymkę (część podziemną białą i zieloną),

- garść rucoli,

- ok. 5 szparagów,

- trzy łyżki oliwy do smażenia,

- sól i pieprz do smaku,

Białą część cebuli zeszklić na oliwie, dodać umyte, pokrojone szparagi. Smażyć aż będą miękkie. Jajka roztrzepać w misce, dodać mleko oraz sól i pieprz do smaku. Tak przygotowaną mieszankę wlać na patelnię, równo rozprowadzić. Rucolę i posiekaną zieloną część cebuli umieścić na powierzchni. Smażyć pod przykryciem do całkowitego ścięcia się jajek.

Smacznego!

Szparagowe<3Love

1 komentarz:

  1. kadangpintar - Online casino in Indonesia
    kadangpintar.com. Online casino in 카지노 Indonesia. Kadangpintar.com. Online casino 제왕카지노 in Indonesia. Kadangpintar.com. 온카지노 Online casino in Indonesia. Kadangpintar.com. Online casino in

    OdpowiedzUsuń