czwartek, 28 listopada 2013

Nowa dieta modułowa. Dni oczyszczania. Odcinek drugi.

Jednym ze sposobów wsparcia regularnej przemiany materii jest przeprowadzenie raz w tygodniu dnia oczyszczania. Najlepiej w poniedziałki, aby od oczyszczenia organizmu zacząć nowy tydzień. Oczyszczanie bazuje zawsze na określonym produkcie spożywczym, który określa całodzienny jadłospis.

Poranek rozpoczynamy klasycznym śniadaniem, a obiad i kolację przygotowujemy na bazie produktu dnia. Musimy pamiętać o przyjmowaniu dużej ilości płynów – co najmniej 2 litry pod postacią wody mineralnej lub ziołowej herbaty. Lemoniada, mleko, soki owocowe i warzywne nie są wskazane, ponieważ ze względu na zawartość cukrów i białek stanowią raczej przekąskę, niż gaszą pragnienie.

Śniadanie (jednakowe dla każdego dnia oczyszczania):

- jedna kromka pełnoziarnistego chleba lub jeden pełnoziarnisty tost lub dwie kromki chrupkiego pieczywa,

- około 5 gramów masła lub margaryny,

- jedno jajko na miękko lub 100 gramów twarogu lub 100 gramów serka śmietankowego,

- herbata lub kawa,

Chleb, tost lub chrupkie pieczywo posmarować masłem lub margaryną oraz twarogiem lub serkiem śmietankowym. Zamiast serka można także zjeść jajko na miękko.

***

Dzień szparagów:

- 375 gramów szparagów,

- sól,

- cukier,

- jedno jajko,

- jedna łyżka winegretu,

- wybrane świeże zioła, np. pietruszka, szczypiorek, trybula,

1. Szparagi obrać, zagotować dużą ilością wody, dodać szczyptę soli i cukru. Odsączyć i podawać.

2. Włożyć szparagi do wrzącej wody i gotować na małym ogniu około 15 minut. Ugotować jajko na twardo, zalać zimną wodą, obrać i pokroić w kostkę.

Szparagi odsączyć i przełożyć na talerz. Polać sosem winegret i posypać połową pokrojonego jajka. Dodać drobno posiekane zioła.

***

Dzień owoców:

- 750 gramów owoców świeżych lub mrożonych, np. jabłek, wiśni, truskawek lub brzoskwiń,

Świeże owoce oczyścić, umyć i pokroić na kawałki odpowiadające kęsom. Można zjeść owoce surowe (bez cukru) lub podduszone, w formie kompotu lub smacznej sałatki.

***

Dzień ryżu:

- 125 gramów ryżu,

- świeże zioła,

- sok jabłkowy,

- cynamon,

1. Ryż ugotować w nieosolonej wodzie. Doprawić obficie świeżymi ziołami.

2. Można także wykonać ryż na słodko – polać go sokiem jabłkowym i posypać cynamonem.

***

Dzień soków:

- 500 ml świeżo wyciśniętego soku z owoców i warzyw,

Świeżo wyciśnięty sok można pić przez cały dzień pod warunkiem, że nie zawiera cukru. Smaczne mieszanki soków, np. jabłkowo-marchwiowe lub jabłkowo-marchwiowo- gruszkowo-ananasowe są bardzo proste do samodzielnego wykonania.

Soki owocowe można doprawiać melisą cytrynową lub miętą, a soki warzywne – ulubionymi świeżymi ziołami. Należy wyciskać tylko tyle soku, ile ma się zamiar wypić. Podczas przechowywania sok traci witaminy.

***

Dzień ryb:

- 500 gramów chudej ryby, np. wątłuszcza, soli, dorsza, łososia, okonia czerwonego,

- jedna cytryna,

- sól,

- jedna łyżeczka oleju roślinnego,

- jeden pomidor,

- jedna cebula,

- jeden listek laurowy,

- ziarna pieprzu,

Duszenie: Filet rybny umyć i skropić sokiem z cytryny. Bardzo delikatnie posolić. Na patelni teflonowej rozgrzać olej roślinny i wrzucić pokrojony w kostkę pomidor. Na wierzchu ułożyć rybę, całość dusić pod przykryciem około 15 minut na małym ogniu.

Gotowanie w osolonej wodzie: Filet rybny umyć i skropić obficie sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zagotować osoloną wodę z liściem laurowym, ziarnami pieprzu i cebulą. Dodać filet i pozostawić około 10 minut w niegotującej się wodzie.

***

Dzień ziemniaków:

- 400 gramów ziemniaków,

- 100 gramów chudego twarogu,

- świeże zioła,

- 100 ml chudego mleka,

- rozmaryn,

- kminek,

- dwie łyżki oleju roślinnego,

- dwie łyżki kwaśnej śmietany (10%),

Ziemniaki w mundurkach: Ziemniaki umyć i ugotować ze skórką (bez soli). Podawać z chudym twarogiem wymieszanym z ziołami.

Puree: Ziemniaki obrać i ugotować. Rozgnieść z gorącym mlekiem, do smaku dodać zioła.

Pieczone: Ziemniaki dobrze oczyścić pod bieżącą wodą, po przekrojeniu posypać do smaku rozmarynem lub kminkiem. Blachę do pieczenia posmarować cienko olejem roślinnym. Piec ziemniaki w średniej temperaturze około 35 minut. Podawać z kwaśną śmietaną wymieszaną ze świeżymi ziołami.

***

Dzień płatków owsianych:

- 10 łyżek płatków owsianych,

- 1 litr niesłodzonego soku owocowego, wody mineralnej, herbaty ziołowej, herbaty owocowej,

- szczypta mielonej wanilii, cynamonu lub anyżu,

Przygotowanie posiłku z płatków owsianych jest bardzo proste. Płatki wystarczy wymieszać z wybranym sokiem owocowym i doprawić wanilią, cynamonem lub anyżem.

***

Dzień bananów:

- 250 ml tłustego mleka,

- jeden banan,

- herbata ziołowa, herbata owocowa, woda mineralna,

Włożyć banana do miksera i dodać mleko. Zmiksować i podawać z kostkami lodu.

***

Dzień warzyw:

- 300 gramów warzyw, świeżych lub mrożonych, np. szpinaku, brokułów, kalafiora, brukselki lub szparagów,

- sól,

- świeże zioła,

1. Świeże warzywa poddusić, umyć i pokroić na kawałki wielkości kęsów.

2. Warzywa poddusić w niewielkiej ilości wody z odrobiną soli. Doprawić do smaku świeżymi ziołami.

Artykuł opracowany na podstawie książki: ‘Nowa dieta modułowa’, autorstwa dr Petry Ambrosius.

Zdjęcia: TLC Fotostudio.

W następnym odcinkach cyklu pojawią się propozycje potraw energetycznych, tradycyjnych, witaminowych, fitness i propozycje dla smakoszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz