Jednym ze sposobów wsparcia regularnej przemiany materii jest przeprowadzenie raz w tygodniu dnia oczyszczania. Najlepiej w poniedziałki, aby od oczyszczenia organizmu zacząć nowy tydzień. Oczyszczanie bazuje zawsze na określonym produkcie spożywczym, który określa całodzienny jadłospis.
Poranek rozpoczynamy klasycznym śniadaniem, a obiad i kolację przygotowujemy na bazie produktu dnia. Musimy pamiętać o przyjmowaniu dużej ilości płynów – co najmniej 2 litry pod postacią wody mineralnej lub ziołowej herbaty. Lemoniada, mleko, soki owocowe i warzywne nie są wskazane, ponieważ ze względu na zawartość cukrów i białek stanowią raczej przekąskę, niż gaszą pragnienie.
Śniadanie (jednakowe dla każdego dnia oczyszczania):
- jedna kromka pełnoziarnistego chleba lub jeden pełnoziarnisty tost lub dwie kromki chrupkiego pieczywa,
- około 5 gramów masła lub margaryny,
- jedno jajko na miękko lub 100 gramów twarogu lub 100 gramów serka śmietankowego,
- herbata lub kawa,
Chleb, tost lub chrupkie pieczywo posmarować masłem lub margaryną oraz twarogiem lub serkiem śmietankowym. Zamiast serka można także zjeść jajko na miękko.
***
Dzień szparagów:
- 375 gramów szparagów,
- sól,
- cukier,
- jedno jajko,
- jedna łyżka winegretu,
- wybrane świeże zioła, np. pietruszka, szczypiorek, trybula,
1. Szparagi obrać, zagotować dużą ilością wody, dodać szczyptę soli i cukru. Odsączyć i podawać.
2. Włożyć szparagi do wrzącej wody i gotować na małym ogniu około 15 minut. Ugotować jajko na twardo, zalać zimną wodą, obrać i pokroić w kostkę.
Szparagi odsączyć i przełożyć na talerz. Polać sosem winegret i posypać połową pokrojonego jajka. Dodać drobno posiekane zioła.
***
Dzień owoców:
- 750 gramów owoców świeżych lub mrożonych, np. jabłek, wiśni, truskawek lub brzoskwiń,
Świeże owoce oczyścić, umyć i pokroić na kawałki odpowiadające kęsom. Można zjeść owoce surowe (bez cukru) lub podduszone, w formie kompotu lub smacznej sałatki.
***
Dzień ryżu:
- 125 gramów ryżu,
- świeże zioła,
- sok jabłkowy,
- cynamon,
1. Ryż ugotować w nieosolonej wodzie. Doprawić obficie świeżymi ziołami.
2. Można także wykonać ryż na słodko – polać go sokiem jabłkowym i posypać cynamonem.
***
Dzień soków:
- 500 ml świeżo wyciśniętego soku z owoców i warzyw,
Świeżo wyciśnięty sok można pić przez cały dzień pod warunkiem, że nie zawiera cukru. Smaczne mieszanki soków, np. jabłkowo-marchwiowe lub jabłkowo-marchwiowo- gruszkowo-ananasowe są bardzo proste do samodzielnego wykonania.
Soki owocowe można doprawiać melisą cytrynową lub miętą, a soki warzywne – ulubionymi świeżymi ziołami. Należy wyciskać tylko tyle soku, ile ma się zamiar wypić. Podczas przechowywania sok traci witaminy.
***
Dzień ryb:
- 500 gramów chudej ryby, np. wątłuszcza, soli, dorsza, łososia, okonia czerwonego,
- jedna cytryna,
- sól,
- jedna łyżeczka oleju roślinnego,
- jeden pomidor,
- jedna cebula,
- jeden listek laurowy,
- ziarna pieprzu,
Duszenie: Filet rybny umyć i skropić sokiem z cytryny. Bardzo delikatnie posolić. Na patelni teflonowej rozgrzać olej roślinny i wrzucić pokrojony w kostkę pomidor. Na wierzchu ułożyć rybę, całość dusić pod przykryciem około 15 minut na małym ogniu.
Gotowanie w osolonej wodzie: Filet rybny umyć i skropić obficie sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zagotować osoloną wodę z liściem laurowym, ziarnami pieprzu i cebulą. Dodać filet i pozostawić około 10 minut w niegotującej się wodzie.
***
Dzień ziemniaków:
- 400 gramów ziemniaków,
- 100 gramów chudego twarogu,
- świeże zioła,
- 100 ml chudego mleka,
- rozmaryn,
- kminek,
- dwie łyżki oleju roślinnego,
- dwie łyżki kwaśnej śmietany (10%),
Ziemniaki w mundurkach: Ziemniaki umyć i ugotować ze skórką (bez soli). Podawać z chudym twarogiem wymieszanym z ziołami.
Puree: Ziemniaki obrać i ugotować. Rozgnieść z gorącym mlekiem, do smaku dodać zioła.
Pieczone: Ziemniaki dobrze oczyścić pod bieżącą wodą, po przekrojeniu posypać do smaku rozmarynem lub kminkiem. Blachę do pieczenia posmarować cienko olejem roślinnym. Piec ziemniaki w średniej temperaturze około 35 minut. Podawać z kwaśną śmietaną wymieszaną ze świeżymi ziołami.
***
Dzień płatków owsianych:
- 10 łyżek płatków owsianych,
- 1 litr niesłodzonego soku owocowego, wody mineralnej, herbaty ziołowej, herbaty owocowej,
- szczypta mielonej wanilii, cynamonu lub anyżu,
Przygotowanie posiłku z płatków owsianych jest bardzo proste. Płatki wystarczy wymieszać z wybranym sokiem owocowym i doprawić wanilią, cynamonem lub anyżem.
***
Dzień bananów:
- 250 ml tłustego mleka,
- jeden banan,
- herbata ziołowa, herbata owocowa, woda mineralna,
Włożyć banana do miksera i dodać mleko. Zmiksować i podawać z kostkami lodu.
***
Dzień warzyw:
- 300 gramów warzyw, świeżych lub mrożonych, np. szpinaku, brokułów, kalafiora, brukselki lub szparagów,
- sól,
- świeże zioła,
1. Świeże warzywa poddusić, umyć i pokroić na kawałki wielkości kęsów.
2. Warzywa poddusić w niewielkiej ilości wody z odrobiną soli. Doprawić do smaku świeżymi ziołami.
Artykuł opracowany na podstawie książki: ‘Nowa dieta modułowa’, autorstwa dr Petry Ambrosius.
Zdjęcia: TLC Fotostudio.
W następnym odcinkach cyklu pojawią się propozycje potraw energetycznych, tradycyjnych, witaminowych, fitness i propozycje dla smakoszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz