Kurczaka hawajskiego pierwszy raz spróbowałam na Targach Kulinarnych Warszawski Smak w stosunkowo niepozornym, ale smacznym daniu – pieczonym ziemniaczku. Od razu przekonałam się do kurczaka w połączeniu z kukurydzą i ananasem. To nieprawdopodobne jak w tym daniu słodkie współgra z lekko słonym, ostrym smakiem. Rodzina wpisała kurczaka hawajskiego do naszego stałego menu.
Potrzebujesz:
- 500 gramów mięsa z piersi kurczaka,
- puszkę ananasa,
- pół puszki kukurydzy,
- średnią cebulę,
- osiem średnich ziemniaków,
- 5 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego,
- przyprawy do mięsa: kurkuma, curry, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, kolendra, imbir, kozieradka, chili, gorczyca, cynamon, kmin rzymski, goździki, gałka muszkatołowa,
- przyprawy do ziemniaczków: kolendra, kminek, papryka ostra, pieprz, nasiona kopru, suszone warzywa,
- oliwa z oliwek,
KURCZAK
Pokrojonego w kosteczkę kurczaka obtaczamy w marynacie z wyżej wymienionych przypraw oraz z oliwy z oliwek. Odpowiednio zabezpieczonego pozostawiamy na noc w lodówce.
Następnego dnia na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucamy mięso, dodajemy pokrojonego ananasa, posiekaną w piórka cebulę oraz kukurydzę. Podsmażamy całość, mieszając, a nawet lekko podrzucając zawartość patelni.
Gdy całość będzie już dobrze podsmażona, przygotowujemy kubek z jogurtem naturalnym, łyżką oliwy z oliwek oraz kurkumą i curry. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy, a następnie dodajemy do pozostałych składników na patelni. Podsmażamy jeszcze kilka minut na małym ogniu, by tylko lekko ‘dochodziło’.
ZIEMNIAKI
Dokładnie wyszorowane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki pozostawiamy na dziesięć minut w marynacie z wyżej wymienionych przypraw i oliwy z oliwek.
Następnie pieczemy ziemniaki na grillu około dwadzieścia minut. Oczywiście warto sprawdzić czy nie są gotowe wcześniej. W przypadku braku grilla, piekarnik też będzie dobrą opcją.
Gotowe. Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz