piątek, 13 września 2013

Makaron: kurki, indyk, cukinia, cebula.

Dawno nic tutaj nie pisałam. Miałam niestety kilka spraw do załatwienia, które przyczyniły się do wielu opóźnień na blogu. Z racji, że sezon na kurki w pełni, przypomnę Wam dziś przepis, który już pojawił się na starej wersji strony. Propozycja idealna do tzw. ‘wysprzątania lodówki’, ponieważ z reguły mamy jakiś zamrożony kawałek mięsa i czasem przytrafia nam się zagotować za dużo makaronu np. z myślą o dodaniu go do zupy.

Potrzebujesz:

- 500 gramów mięsa mielonego drobiowego lub drobiowego z wieprzowym,

- 300 gramów grzybów,

- jedna średnia cukinia,

- ugotowany al dente makaron (np. z poprzedniego dnia),

- zioła i przyprawy: prowansalskie, goździki, natka pietruszki, rozmaryn, tymianek, szałwia, kolendra, chili, majeranek, pasternak, pieprz, papryka słodka, sól i czosnek,

- oliwa z oliwek,

Posiekane cebulę i czosnek wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek. Smażymy do lekkiego zeszklenia się. Następnie dodajemy mięso mielone i solidnie przyprawiamy nie przerywając smażenia. Cały czas mieszamy, aby mięso podsmażyło się równomiernie.

Kurki płuczemy i myjemy w wodzie z solą, co sprawi, że wszelkie osady dokładniej się doczyszczą. Następnie dodajemy na patelnię do smażącego się mięsa. Całość mieszamy i podsmażamy na małym ogniu.

Umytą cukinię kroimy w plastry i dodajemy na samym końcu. Dokładnie mieszamy całość, podsmażając do momentu, aż mięso będzie równomiernie i dokładnie wysmażone.

Tak przygotowane składniki należy wymieszać z makaronem. Najlepiej na patelni, pozostawiając całość jeszcze parę minut na małym ogniu.

Gotowe. Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz