sobota, 29 marca 2014

Wiosenny zielony półmisek sałaty z grillowanymi krewetkami tygrysimi, serem mozzarella, sałatą rzymską, tartą marchwią, cykorią, pomidorami, świeżą bazylią i siekanym szczypiorkiem.

Wiosna już przyszła i na to wygląda, że zagościła u nas na dłużej. Bezpośrednim skutkiem tego faktu są przepełnione kluby fitness, bo każdy walczy o wymarzoną sylwetkę na lato. Osobiście przepadam za ruchem na świeżym powietrzu, ale dla mnie jest na tego rodzaju aktywność jeszcze troszkę za chłodno, więc trzy razy w tygodniu śmigam na aerobik i powiem Wam, że oczom nie dowierzam, że jestem… najmłodszą uczestniczką! Przebywam aktualnie pod dużym wrażeniem aktywności pań po czterdziestce, pięćdziesiątce itd. Podziwiam wigor, ambicję i dokładność w powtarzaniu ćwiczeń za prowadzącą. Młode pokolenie powinno się od nich uczyć i z pierwszym tchnieniem wiosny odejść od komputerów i iść pobiegać, odkurzyć rower albo po prostu wybrać się na spacer, bo ruch to zdrowie!

Idealnym uzupełnieniem aktywnego trybu życia jest zdrowe odżywianie. Gdy regularnie ćwiczę nie muszę rezygnować z moich ulubionych przysmaków, ale oczywiście w rozsądnych ilościach. Dlatego dziś proponuję Wam coś lekkiego, w sam raz na wiosenną kolację lub przekąskę. Uwielbiam sałatki, często mam ochotę na coś zielonego z dodatkami. Atutem tych przekąsek jest fakt, że są gotowe praktycznie po wrzuceniu wszystkiego na półmisek. Jeżeli jednak istotna jest dla Was estetyka podania to z przyjemnością zaprezentuję Wam, jak można ułożyć składniki, gdy np. półmisek takiej sałaty chcielibyśmy podać gościom.

Potrzebujesz: (na jedną porcję)

- dziesięć krewetek tygrysich (mrożonych),

- jeden pomidor,

- opakowanie sera mozzarella mini,

- garść sałaty rzymskiej,

- garść cykorii,

- pęczek szczypiorku (posiekanego),

- odrobina tartej marchwi,

- marynata do krewetek: pieprz cayenne, sól, bazylia,

- trzy łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,

Krewetki ułożyć na elektrycznym grillu lub zblanszować na patelni grillowej z rozgrzanym olejem lub oliwą, dodając przyprawy do smaku (można także urozmaicić smak innymi ulubionymi przyprawami). Po około dziesięciu minutach, gdy będą już gotowe do spożycia zdjąć z gazu (lub grilla) i układać na talerzu wraz z innymi (zimnymi składnikami) sałaty. Najlepiej zacząć od ułożenia sałaty rzymskiej i cykorii, potem pomidor i mozzarella, na końcu krewetki i posypanie szczypiorkiem po wierzchu.

Życzę smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz