czwartek, 10 lipca 2014

Szybka tarta z pomidorami i bazylią posypana tartym parmezanem, czyli sekret kruchego spodu.

Jak wyczarować obiad lub szybką kolację dla całej rodziny, np. czteroosobowej tak, aby porcja dla jednej osoby nie przekraczała 5zł? ;) Uwielbiam takie czary, gdy praktycznie z niczego powstaje fantastyczna zagrycha dla mnie i dla moich najbliższych. Wystarczy mąka, sól, masło, troszkę wody i pomidory. Dodajmy tarty ser oraz ulubioną przyprawę (pomidor mimo wszystko najbardziej lubi się z bazylią ;) i gotowe!

Gdy budżet już dopięty, czas na sekret kruchego spodu. Mama uświadomiła mi, że kruche ciasto wchodzi najlepsze, gdy zrezygnujemy z margaryny do pieczenia na rzecz masła. Proste, prawda? ;) Zatem do dzieła! :)

Potrzebujesz:

- 300 gramów mąki tortowej,

- 200 gramów masła,

- pół szklanki ugotowanej przestudzonej wody,

- 600 gramów pomidorów koktajlowych,

- suszona bazylia, sól, pieprz,

- bułka tarta i margaryna (do przygotowania formy)

- tarty ser (np. parmezan),

Mąkę połączyć z solą (około pół łyżeczki), dodać zimne posiekane masło i zagnieść palcami na masę. Dla uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta dodać wodę. Gdy ciasto będzie już gotowe owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 20-25 minut.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wcześniej przygotowaną formę do tarty (czyli wysmarowaną margaryną i podsypaną bułką tartą). Ciasto dokładnie nakłuwać widelcem, a następnie układać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Przyprawić solą, pieprzem i bazylią, a następnie posypać tartym serem.

Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z termoobiegiem przez około 25-30 minut. Każdy piekarnik jest inny i najlepiej skontrolować ciasto widelcem lub zapałką. Jeżeli na powierzchni wbitej w ciasto zapałki osiadają jego części, wymaga ono dalszej obróbki termicznej (lubię to sformułowanie ;).

Jak zawsze życzę Wam smaczności, chociaż według zasad dobrego wychowania nie powinno się ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz