piątek, 31 stycznia 2014

Makaron z tuńczykiem i tymiankiem w sosie pomidorowym.

W czasie sesji student nie ma zbyt wiele czasu na stanie przy garach. Dlatego też furorę na blogu robią potrawy, które można wykonać w pół godziny. Tym razem zaproponuję Wam przeniesienie się do Włoch. W pół godziny? Cóż… wydaje mi się, że żadne linie lotnicze tego nie potrafią, pomimo najszczerszych chęci. Zapraszam więc na prawdziwą ucztę podniebienia – makaron z tuńczykiem i tymiankiem w sosie pomidorowym.

Potrzebujesz: (na trzy porcje)

- puszkę tuńczyka sałatkowego,

- szczyptę posiekanego świeżego tymianku,

- cztery łyżki stołowe przecieru pomidorowego,

- ząbek czosnku,

- sól i pieprz do smaku,

- trzy łyżki stołowe oliwy z oliwek,

- 600 gramów dowolnego makaronu,

Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy posiekany czosnek i tuńczyka. Chwilkę podsmażamy, cały czas mieszając. Przyprawiamy świeżym tymiankiem, a następnie mieszamy całość dokładnie z przecierem do uzyskania jednolitej konsystencji sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy jeszcze przez minutę i zdejmujemy z ognia.

Sos podajemy z ugotowanym al dente makaronem. Najlepsze przepisy to te najprostsze, a dzisiejszy dedykuję studentom wkuwającym do sesji. Nie zaniedbujcie prawidłowego odżywiania z powodu stresów związanych z egzaminami. Dbajcie o siebie i zdrowo się odżywiajcie. POWODZENIA NA EGZAMINACH!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz