niedziela, 27 kwietnia 2014

Makaron zapiekany: Serowo-pieczarkowe muszle na pomidorowym sosie.

Macie tak czasem, że jakiś smak wręcz chodzi za Wami? Tak też było w tym tygodniu w przypadku pieczarek. Zakupiłam pół kilograma i potem myślałam, co ma z nich powstać. Jak wiecie lubię także makaron, ale znowu zwykły sos? ;) Zatem wpadłam na pomysł nafaszerować muszle… i był z tym mały ambaras, ale grunt, że efekt jest dokładnie taki, jak oczekiwałam :).

Potrzebujesz (na dwie porcje):

- 150 gramów sera sałatkowego typu feta,

- 16 sztuk makaronu muszle,

- 300 gramów pieczarek,

- pół pęczka natki pietruszki,

- jedna średnia cebula,

- łyżka masła, dwie łyżki oliwy do smażenia,

- ząbek czosnku,

- szczypta gałki muszkatołowej,

- sól, pieprz, bazylia i cukier,

Pieczarki posiekać i usmażyć na maśle pomieszanym z oliwą do smażenia, doprawić gałką muszkatołową, która ładnie podkreśla ich smak. Następnie przestudzić, odlać nadmiar soku, wymieszać z roztartym na jednolitą masę serkiem, doprawić natką, solą i pieprzem.

Cebulę posiekać, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (można także posiekać), podsmażyć na oliwie do smażenia. Następnie dodać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku i przelać sos na dno naczynia żaroodpornego.

Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą, aby się nie kleił, następnie używając łyżeczki napełnić farszem (myślałam, że to trudne póki nie spróbowałam ;) aktualnie uważam, że każdy dałby radę to zrobić). Ułożyć nafaszerowany makaron na sosie pomidorowym i zapiekać 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Życzę smacznego!

Pieczarkowy Tydzień 2014

2 komentarze:

  1. Wyglądają mega apetycznie. Kolejne super danie z Twojej strony. Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, w akcji o pieczarkach wzięłabym udział o każdej porze ;) Pozdrawiam!

      Usuń