środa, 24 grudnia 2014

Bożonarodzeniowy piernik.

Tegoroczny piernik jest dla mnie i mojej rodziny ciastem szczególnym. Upiekłam go w prezencie dla rodziców na ich trzydziestą rocznicę ślubu. To takie moje symboliczne podziękowania dla nich za to wszystko, co im zawdzięczam. Proporcje ciasta dobrane są do upieczenia w tortownicy. Może za rok spróbujecie upiec właśnie ten piernik?

Potrzebujesz: (na jedną tortownicę)

- 300 gramów mąki,

- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,

- 3 łyżki kakao,

- 2 łyżki cynamonu,

- 3 łyżki mieszanki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru i kardamonu,

- 3 średnie jajka,

- 150 gramów cukru,

- pół szklanki miodu, np. lipowego,

- 200 gramów masła,

- 100ml śmietany 18%,

- 6 łyżek powideł śliwkowych,

Polewa:

- 100 gramów czekolady deserowej,

- 100ml słodkiej śmietany 30%,

Dekoracja:

- połówki orzechów włoskich,

- płatki migdałów,

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawami korzennymi. Masło przełożyć do rondelka i rozpuścić na małym ogniu. Następnie dodać miód i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostudzenia.

Jajka ubić z cukrem na puch (przy włączeniu dużych obrotów miksera na własne oczy można zobaczyć jak objętość jajek wzrasta i robią się stopniowo bardzo puszyste).

Następnie dodać ostudzone do temperatury pokojowej masło z miodem oraz powidła śliwkowe. Zasadniczo im więcej powideł, tym lepiej. Potem wystarczy dodać śmietanę i wszystkie składniki sypkie. Całość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do wcześniej przygotowanej formy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika na 40 do 50 minut.

Polewę proponuję wykonać tak: do średniej wielkości garnka nalać wody i postawić na gazie. Gdy woda zacznie wrzeć ustawić na garnku metalową miskę i wrzucić do niej połamaną czekoladę. Dodać śmietankę i mieszać do połączenia składników. Dosyć gęstą polewą smarować wierzch piernika, a dopóki czekolada nie zastygnie udekorować orzechami i migdałami.

Kochani Czytelnicy, z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam miłości, ale nie tylko na czas świąt. Niech Znak Pokoju, dobro, szacunek i zdrowie zagoszczą u Was na cały rok, a nawet i życie. Życzę Wam wspaniałej rodzinnej atmosfery i wielu niezapomnianych, przepełnionych ciepłem chwil.

Wasz Kuchcik Nadworny :*

Piernik świąteczny, piernik staropolski na świętaWigilijny Piernik 2014Wigilia 2014Świąteczne słodkości!

1 komentarz: